De zomerschool komt er weer aan!

De zomerschool.

Is het een geluk dat de zomerschool er weer aan komt? Je zou het als een geluksmoment kunnen ervaren, net op de valreep toch nog even overgaan. Ook is het prettig dat de zomerschool nu “al” wordt aangekondigd, zodat uw zoon/dochter een wake-up-call krijgt en er nog een eindsprint ingezet kan worden.

Scholen schermen met mooie overgangspercentages. De percentages zijn dan wel gemeten en gedeeld, wat minder zichtbaar is dat leerlingen die de zomerschool hebben gevolgd een grotere kans hebben om het jaar erop te blijven zitten t.o.v. leerlingen die de zomerschool niet hebben gevolgd.

Het is evident dat scholen niet direct deze informatie met u als ouder delen. Het plaatst het overgangspercentage in een ander daglicht. Dat doubleren voor een school niet zeer gewenst is, is een publiek geheim; er hangt een financieel plaatje aan en de inspectie van onderwijs zet een vinkje bij de school. De zomerschool is daarom een interessant instrument om ingezet te worden door een school; het verkleint de kans op doubleren, althans op het eerste gezicht.

Vragen zijn er genoeg te stellen over de zomerschool, zomaar een greep in uit het “vragenregister”

  • Is de zomerschool niet eigenlijk een noodgreep?
  • Waarom moet nu ineens de “turbo” erop gezet worden?
  • Had er niet eerder ingegrepen kunnen worden?
  • Gaat de zomerschool niet stilletjes voorbij aan de behaalde cijfers en inzet van uw zoon of dochter in het afgelopen jaar?
  • Is het verstandig om in de vakantie nog alles op alles te zetten om over te gaan?
  • Levert dit niet extra stress op?
  • Beschikt uw zoon/dochter dan ineens wel over de “basis” kennis voor het gekozen vak?
  • Is  de zomerschool een garantie voor een succesvolle start in het nieuwe jaar?

LCR Studiecoaching wil graag samen met u antwoorden proberen te vinden op deze vragen, mocht uw zoon/dochter in aanmerking komen voor de zomerschool. We brengen graag de voor- en nadelen met u in kaart.

Wij pleiten, dat voorkomen beter is dan genezen. Mocht uw zoon/dochter er nog niet super voor staan, dan helpen we graag en meldt u aan! We geven “vakantie-garantie” voor de periode van de zomerschool (19 juli t/m 28 juli).

Naast het op peil brengen van de kennis, zien we ook toe dat de stof op de juiste manier wordt aangeleerd,“leren leren”.  De basis voor een goede start in het nieuwe schooljaar is dan zeker gelegd.

Wilt u meer informatie hebben over de zomerschool, hieronder een link.

https://www.vo-raad.nl/system/downloads/attachments/000/000/173/original/2014_Maatwerk-RUG-rapport-onderzoek-Zomerscholen.pdf?1476777646